TONEEL EN THEATER
De eerste regisseur die Van Megens werk regisseerde was de latere politicus John Leerdam. Van Megen brak door toen Willem van de Sande Bakhuyzen zich over zijn werk ontfermde. Hij regisseerde drie toneelstukken van Van Megen: De schrijver en de uitgever (1989), met Peter Blok, Har Smeets en Pierre Bokma; Uiteengaan in subgroepen (1991), met Guus Dam, Walter Crommelin en Carine Crutzen, en De Egyptische schaatser (1998), met Sabri Saad El Hamus. De Egyptische schaatser werd ook bewerkt tot hoorspel, met Jacob Derwig in de hoofdrol, en belandde op de tweede plaats bij de Prix Europe in Berlijn. In 2005 regisseerde Porgy Franssen Van Megens, De redenaar, met Victor Löw in de hoofdrol. Victor Löw ontving voor zijn rol een nominatie voor de Louis dOr, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het jaar.

Didi Roos, een twintigjarige kleuterjuf uit Rotterdam, vluchtte naar de Veluwe om te ontkomen aan deportatie naar Polen. Haar verloofde, de jonge architect Marcel Hertz, was haar op deze vluchtroute al voor gegaan.

Ze moesten hun liefde verborgen houden en zaten op gescheiden plekken ondergedoken. Toen Didi en Marcel, nog steeds los van elkaar, een Persoonsbewijs zonder de ‘J ’ van Jood kregen door medewerking van het Nederlandse verzet, konden ze uit hun onderduik komen en sloten ze zich aan bij verschillende verzetsgroepen op de Veluwe. Didi werd verraden en opgepakt door de Sicherheitsdienst, waarbij ze het in het begin overleefde omdat de Duitsers niet wisten dat ze Jodin was.

De voorstelling vertelt dit meeslepende verhaal van Didi Roos en Marcel Hertz, voorzien van een muzikale omlijsting.


Lees meer...

‘Reinier Bulder speelt een indrukwekkende Godfried Bomans’ ‘Medespelers Annick Boer, Randy Fokke en Frederik Brom vertolken evenzeer sterke rollen’- AD****
‘Curieuze en intrigerende toneelavond’ – theaterkrant.nl****
‘Als geen ander kan Reinier Bulder Godfried Bomans tot leven wekken’ – de Volkskrant***
‘Treffend neergezet door Reinier Bulder’- Het Parool***
‘Uiterst genuanceerde spel Reinier Bulder’-NRC***


Lees meer...
De Redenaar (05/10/2005)

I have a dream. Ich bin ein Berliner. At your service. Een onbetekende ambtenaar laat zich meeslepen door zijn passie om beroemde toespraken uit het hoofd te kennen. Hij droomt ervan om ze met hetzelfde charismatische elan uit te spreken als ooit zijn voorbeelden. Maar de man drijft zichzelf met zijn obsessie tot waanzin.


Lees meer...

De Egyptenaar Hakim traint keihard om de Elfstedentocht op professioneel te kunnen rijden. Dan begeeft zijn verwarming het. De ver- warmingsmonteur die hij belt, zegt iets wat Hakim als discriminerend ervaart.


Lees meer...

Door de theaterkritiek geprezen satire, met veel herkenbaars voor een ieder die wel eens werkloos is geweest of onderworpen aan loop- baantrainingen.


Lees meer...

Uitgever: Ik vroeg mij ook steeds af, waar bent u nou in dit verhaal? Schrijver: Waar ik ben? Uitgever: In dit verhaal. Schrijver: Ja…nou, overal natuurlijk. Uitgever: Dat zie ik niet. Schrijver: Hoe bedoelt u? Uitgever: Ik zie ú niet in dit verhaal, ik zie ú niet. Uzèlf…